Heb je nog vragen?
Zend gerust een mailtje naar info@hely.net We proberen ze  zo vlug mogelijk te antwoorden.

10 gulden regels na een gastric bypass

Volg de 10 gulden regels na gastric bypassoperatie

Help, ik kom terug bij!

Wat moet ik doen als mijn gewicht terug stijgt?

Vaak gestelde vragen 

Faq's voor en na  gastric bypass operatie

Downloads

hier kunt u folders en vragenlijst downloaden

Voor hulpverleners

speciale pagina voor huisartsen en andere hulpverleners

Help, ik kom terug bij!

Geen enkele maagverkleining is een mirakeloplossing. Met een bariatrische ingreep krijg je een hulpmiddel om je gewicht op een gezond niveau te krijgen, maar je moet ook nog steeds zelf de nodige discipline aan de dag leggen om de maagverkleining te 'steunen'.

Bij een lapband zien we vaak dat na een aanvankelijke gewichtsafname je opnieuw bijkomt doordat je ongezond veel begint te snoepen en calorierijke dranken begint te gebruiken, zaken die na een lapband gemakkelijk binnengaan. Ook na een masongastroplastie zien we patiënten die aanvankelijk volume-eters waren, en door de maagverkleining goed afvielen, plots weer bijkwamen omdat ze ook  te veel snoepten. In de beginjaren zagen we ook regelmatig een loslaten van de nietjesrij, waardoor de maagverkleining teniet werd gedaan. Ook bij een sleeve-operatie kan er sprake zijn van een onvoldoende gewichtsafname, doordat je nog steeds kunt blijven snoepen.  In voorgaande gevallen kunnen we je verder helpen door een omvorming van de vorige maagverkleiningen naar een gastric bypass. Hierbij verwijzen we naar een andere pagina redo-operaties

  Indien je na een gastric bypass goed bent afgevallen, en dan plots bijkomt of indien je na een gastric  echt onvoldoende afvalt, kan dat aan 2 zaken liggen.

1°  je levensstijl  is onvoldoende  aangepast  aan  je  maagverkleining.  Je houdt je te weinig aan de 10 gulden regels na een gastric bypass. Je probeert bij de hoofdmaaltijden nog steeds te veel te eten, tussen de maaltijden nog altijd wat te snoepen, je blijft krokante of vloeibare voeding gebruiken, zodat je voormaagje onvoldoende vult en je daardoor blijft eten en je beweegt onvoldoende.
Met het Fobi-bandje rond de kleine voormaag proberen we het uitrekken van de voormaag tegen te gaan, maar indien je blijft de voormaag onder spanning zetten door te veel te eten en door continu bruisende dranken te drinken, zal die voormaag onvermijdelijk terug groter worden, zul je meer kunnen eten en zul je terug in gewicht stijgen.

2° soms heb je je wel aangepast aan je gastric bypass en begin je toch bij te komen. Dan kun je best terug op raadpleging komen. Dan kunnen we nagaan of er toch geen dieetfouten zijn en zullen we meestal een gastroscopie voorstellen. Bij die gastroscopie (onder sedatie) bekijken we de toestand van het voormaagje, van de maaguitgang en controleren we of je geen gastro-gastrische fistel hebt ontwikkeld.
Het voormaagje zal ondanks een aangepaste levensstijl een beetje uitzetten, maar kan eventueel echt te groot worden. Ook de maaguitgang (tussen de kleine voormaag en de dunne darm) kan geleidelijk groter worden. Een gastro-gastrische fistel is een verbinding tussen voormaag en gebypasste maag, deze fistels zien we vooral bij rokers en zorgen er voor dat men plots tientallen kilo's bijkomt. Dus probeer na een maagverkleining te stoppen met roken.
In voorgaande gevallen proberen we je verder te helpen door een endoscopische ingreep.
Bij onvoldoende resultaat of bij te grote fistels is een degastro-gastrectomie noodzakelijk.