Dr. Alex HEYLEN - Dr. Monika LYBEER - Kuringersteenweg 521 3511 Hasselt 011/452420

 

wat zijn spataders?

wie krijgt spataders?

welke klachten?

wanneer behandelen?

conservatieve therapie?

droogspuiten?

operatie?

meer info?

 

 

 

home e-mail

 

 

Maagverkleining Spataders
Droogspuiten of scleroseren van spataders?
Sclerosering of droogspuiten van spataders passen wij in onze dienst enkel toe bij spiderneavi of dunne zijtakspataders. Dit gebeurt op de consultatie. Hierbij wordt door middel van een zeer fijne naald (30G) een vloeistof (Aethoxysklerol 0,5% tot 1%) in de ader ingespoten, die de binnenwanden van de ader zodanig prikkelt dat die aan elkaar blijven kleven en aan elkaar groeien. De ader valt plat en is niet meer zichtbaar.

Na het droogspuiten moet nog een steunverband gedragen worden gedurende 1 tot 2 weken. Na het verwijderen van de steunwindels of steunkousen, raden we aan de blauwe plekken in te smeren met Reparil gel® of Hirudoid gel ®, dit 2 tot 3 keer per dag.

Contra-indicaties

We mogen niet droogspuiten indien je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Het is ook best ongeveer 3 tot 6 maanden na de bevalling te wachten alvorens met droogspuiten te beginnen, gezien er nog vrij veel spatadertjes spontaan kunnen verdwijnen.
Droogspuiten is ook niet aangewezen bij mensen met zware circulatiestoornissen, met insuline dependente diabetes en bij morbide obesitas (bmi meer dan 40).
Er wordt ook niet drooggespoten indien de patiėnt bedlegerig is.
Indien je allergisch bent aan Aethoxysklerol, kunnen we dit product niet meer gebruiken.
Ook bij bloedstollingsstoornissen moeten we voorzichtig zijn.
In geval van vroegere diepe thrombose of longembolie moet elk geval apart bekeken worden.

Resultaten

Bij droogspuiten blijft de verschrompelde ader in het lichaam aanwezig, dit in tegenstelling met een operatie waarbij de spataders weggenomen worden. Dit verklaart waarom na droogspuiten de spataders na verloop van tijd terug kunnen komen (er ontstaat terug een kanaaltje in de verschrompelde ader, die zich met bloed vult). Je moet dus na droogspuiten regelmatig op controle komen en eventueel aanvullende injecties krijgen.

Nevenwerkingen van droogspuiten.

  • Allergische reacties op de scleroserende stof. Deze zijn zeer zeldzaam (volgens de literatuur 0.01 tot 0.02 %) doch kunnen ernstige problemen geven. Hierbij onderscheiden we de ernstige reacties enkele minuten na het inspuiten van de stof, die op de raadpleging dringend behandeld moeten worden en de eerder milde allergische reacties ( die optreden enkele uren tot dagen na de injecties) en die thuis met medicatie kunnen behandeld worden. Indien je dus na het inspuiten roodheid en huiduitslag over het ganse lichaam ziet, kun je best contact opnemen ofwel met onze dienst of met je huisarts.
  • Hyperpigmentatie of bruinverkleuring waar de spatader is drooggespoten. Dit komt zeer frequent voor. (10 tot 30 % volgens de literatuur). Hierbij zien we bruinverkleuring op de plaats waar de ader is drooggespoten. Dit is esthetisch storend doch niet gevaarlijk. Het ontstaat door hemosiderine, wanneer rode bloedcellen lekken door de wand van de vene. De verkleuring verdwijnt meestal langzaam over een verloop van maanden.
  • Stolselvorming in de spatader die droog gespoten werden: dit komt relatief frequent voor, maar dit is niet gevaarlijk. Indien de drooggespoten ader donker blauw kleurt, kun je best contact opnemen met onze dienst. Het is beter dat we de kleine stolsels dan op de raadpleging leegpuncteren, zodat de kans op hyperpigmentatie veel kleiner wordt.
  • "Matting " (5%): er verschijnt een netwerkje van zeer fijne rode adertjes, op de plaats waar de spatadertjes gescleroseerd werden. Ze zijn moeilijk te behandelen.
  • Necrose of afsterven van de huid. Zeldzaam. Ongeveer 1 week na het droogspuiten, ontstaat er een open wonde (ongeveer 5 mm groot) en na 2 weken is die bedekt met een droge korst. Dit wondje geneest zeer traag en er blijft meestal een lichter gekleurd litteken over. Soms is het nodig dit wondje uit te snijden, en te sluiten.
  • Ontsteking van de ader (oppervlakkige flebitis) 1% Pijnlijk rode verkleuring van de ader, te behandelen met medicatie en gel.
  • Diepe veneuze thrombose (stolsels in de diepe aders van het been, met eventueel longembolen (eveneens zeer zeldzaam). Geen duidelijke cijfers in de literatuur.

Veel gestelde vragen (FAQ's)

  • Is droogspuiten pijnlijk?
    Gezien we zeer dunne naalden gebruiken, voel je enkel een klein prikje met nadien een licht branderig gevoel ten gevolge van de vloeistof. Lokale verdoving is niet nodig.

  • Welke periode van het jaar is best om droog te spuiten?
    Er wordt vooral gescleroseerd vanaf eind september tot eind april. Enerzijds omdat het in de koudere maanden niet zo erg is om steunkousen of steunwindels te dragen en er ook minder moet ingespoten worden, doordat de aders dan minder uitgezet zijn. Maar anderzijds ook omdat we zien dat bruinverkleuring vlugger optreedt als men met recent gescleroseerde spataders in de zon loopt.
  • Waarop moet ik letten na het droogspuiten?
    Je kunt best een half uurtje goed rondlopen onmiddellijk na het droogspuiten. Je moet de steunwindel of steunkous nog 1 tot 2 weken dragen. Het is best de blauwe plekken in te smeren met Reparil gel of Hirudoid gel.
  • Wanneer kan ik terug aan het werk?
    Je moet na het droogspuiten niet thuis blijven. Je kunt al je normale activiteiten onmiddellijk terug uitvoeren.
  • Hoe lang duurt het voor ik resultaat zie?
    Voor de kleine adertjes duurt het ongeveer 3 tot 6 weken, voor de grotere kan het soms 3 maanden duren vooraleer ze volledig verschrompeld zijn.
  • Hoeveel behandelingen zijn noodzakelijk?
    Dat hangt af van de uitgebreidheid van de spataders. We zijn beperkt door de hoeveelheid van het product dat we mogen inspuiten. We kunnen bij de eerste consultatie ongeveer schatten hoeveel sessies er nodig zullen zijn.
  • Als de kleine adertjes drooggespoten worden, komen er daardoor geen spataders op een andere plaats?
    Het droogspuiten van de spatadertjes stimuleert niet de ontwikkeling van andere adertjes. Het is wel zo, dat iemand met spataders een aanleg heeft om nieuwe spatadertjes te ontwikkelen, of we nu wel of niet de bestaande spatadertjes behandelen.

  home - email - links - sitemap